1. Cuci tangan dengan sabun sehingga bersih
2. Perah terus ke dalam bekas yang bersih seperti botol plastik keras, pyrex atau tupperware
3. Tutup bekas dan rendam ke dalam air sejuk berisi ais
4. Simpan dalam peti sejuk dalam kuantiti cukup untuk satu penyusuan
5. Labelkan masa dan tarikh pada bekas menyimpan susu.
Berikut merupakan jadual cara penyimpanan susu perahan:
Berikut merupakan jadual cara penyimpanan susu perahan:
CARA PENYIMPANAN
|
BAYI SIHAT
|
BAYI SAKIT
|
Suhu bilik (250C – 370C)
|
4 jam
|
4 jam
|
Bilik berhawa dingin (150C – 250C)
|
8 jam
|
-
|
Bilik berhawa dingin (<150C)
|
24 jam
|
-
|
Peti sejuk (chiller) (20C – 40C)
|
< 8 hari
|
48 jam
|
Pembeku dalam peti sejuk ( 1 pintu)
|
< 2 minggu
|
< 2 minggu
|
Pembeku ( 2 pintu)
|
< 3 bulan
|
< 3 bulan
|
Pembeku (- 200C)
|
< 6 bulan
|
< 3 bulan
|
Susu yang telah dicair/nyahbeku dan disimpan dalam peti sejuk
|
24 jam (tidak boleh dibekukan semula)
|
12 jam (tidak boleh dibekukan semula)
|
No comments:
Post a Comment