Thursday 7 July 2011

Bagaimakah cara penyimpanan susu perahan?




1. Cuci tangan dengan sabun sehingga bersih

2. Perah terus ke dalam bekas yang bersih seperti botol plastik keras, pyrex atau tupperware

3. Tutup bekas dan rendam ke dalam air sejuk berisi ais

4. Simpan dalam peti sejuk dalam kuantiti cukup untuk satu penyusuan
5. Labelkan masa dan tarikh pada bekas menyimpan susu.


Berikut merupakan jadual cara penyimpanan susu perahan:

CARA PENYIMPANAN
BAYI SIHAT
BAYI SAKIT
Suhu bilik (250C – 370C)
4 jam
4 jam
Bilik berhawa dingin (150C – 250C)
8 jam
-
Bilik berhawa dingin (<150C)
24 jam
-
Peti sejuk (chiller) (20C – 40C)
< 8 hari
48 jam
Pembeku dalam peti sejuk ( 1 pintu)
< 2 minggu
< 2 minggu
Pembeku ( 2 pintu)
< 3 bulan
< 3 bulan
Pembeku (- 200C)
< 6 bulan
< 3 bulan
Susu yang telah dicair/nyahbeku dan disimpan dalam peti sejuk
24 jam (tidak boleh dibekukan semula)
12 jam (tidak boleh dibekukan semula)

No comments:

Post a Comment